Vad har du för S0 och blink frekvens?

Support och diskussion kring elmätarfunktionen i StatLink

Moderator: Peter

Vad har du för S0 och blink frekvens?

Postby Peter » Mon Mar 27, 2006 21:04

För att få en bild över hur verkligheten ser ut därute så vore det bra om ni kan skriva en rad om hur eran elmätarsituation ser ut.

Svärföräldrarna fick en ny mätare installerad idag med ett hysteriskt 10.000 blink per kWh.

Jag har själv en Kamstrup med 1000 pulser och blinkningar per kWh.

/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Björn » Mon Mar 27, 2006 22:02

Pulsutgång
Pulsfrekvens: 100 imp/kWh
Pulslängd: 100 ms

LED
Pulsfrekvens: 100 imp/kWh
Pulslängd: 40 ms

Fabrikat: Odin Meter OD4165

/BS
IVT Greenline HT+ C11 driftsatt 2005-09-01.
Villa 290 kvm Ekerö, Sthlms län.
Min logg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=64&H=&View=Rapport
User avatar
Björn
Junior
 
Posts: 22
Joined: Wed Mar 15, 2006 18:55
Location: Ekerö

Postby CC » Mon Mar 27, 2006 23:16

Enermet TK420
LED1 : 10000 P/kWh
LED2 : 1000 P/kWh
S0 : 500 P/kWh

PulseLänd S0 : 31ms ( Enligt mätprotokoll har inte testat själv )
/CC
User avatar
CC
Junior
 
Posts: 16
Joined: Tue Mar 21, 2006 06:23
Location: Stockholm

Postby Göran » Tue Mar 28, 2006 21:44

Har en Enermet (modell oklart)

S0 480 puls/ Kwh

Led okänt, kan vara samma (?)


/ Göran
Göran
Junior
 
Posts: 17
Joined: Wed Mar 15, 2006 22:47
Location: Täby, Stockholm

Postby Alex » Wed Mar 29, 2006 19:31

Hehe, det blir 5 blink i sekunden bara från kompressorn, Peter :-)

Låter som att det finns ett rätt stort spann med pulsfrekvens/bredd på marknaden. Är detta ett problem för noggrannheten?
Du kan ju göra en prescaler till \"ögat\" för att sänka frekvensen.
User avatar
Alex
Nykomling
 
Posts: 8
Joined: Sun Mar 19, 2006 21:23
Location: Göteborg

Postby Peter » Wed Mar 29, 2006 19:40

Hej Alex.

Jag har gjort en pulsgenerator med blinkande lysdiod för att kunna \"stresstesta\" var gränsen går men är intresserad av vad som är vanliga frekvenser där ute.

10.000 pulser per kWh är troligtvis lite för stressigt för pc'n och programmet så då blir det isåfall att göra som du nämnde. Sätta en 10/1 presacaler före.

Du hade 5 i sek blinkningar vid 2kW. Det låter som 10.000 blink per kWh.

Angående noggranheten så är det inga problem att få in pulserna till PC'n men däremot så skapas ibland extrapulser när storförbrukare slår på och av. För att komma runt detta har jag programtekniskt gjort ett filter så att de flesta av sådana spökpulser kommer att ignoreras. För mig funkar det bra med alldeles tillräcklig precision men vi får se om justeringar krävs när fler börjar koppla in sig...

/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Alex » Thu Mar 30, 2006 00:08

Nä, jag räknade bara ut vad dina svärföräldrar hade för blinkhastighet :)

Jag köpte en Enermet till VPn jag med. Den har 480 pulser/kWh.
Huvudmätaren har 625pulser på S0 och 1250 på LEDen.
Det blir väl ett öga där, misstänker jag.

Angående extrapulserna så kan ju detta bli värre vid långa kablage, tror jag. Eventuellt kan man ju sätta ett filter på COM Porten också. Tror att en sådan störning är common mode och då kan man t.ex. linda seriekabeln ett antal varv runt en järnpulverkärna eller ferrit för att dämpa störningen.

Alex
User avatar
Alex
Nykomling
 
Posts: 8
Joined: Sun Mar 19, 2006 21:23
Location: Göteborg

Postby Peter » Thu Mar 30, 2006 06:13

Hej.

Ja svärföräldrarna har bara en fet elpanna så tittar man på lystdioden så är det knappt man ser att den blinkar. Mer som ett 50Hz flimmer... :)

Ang spökpulser så har det enligt mina tester inte med kabellängden att göra. Du får in störningarna utan att ha något anslutet till com porten. Störningarna kommer nog ifrån att dessa ingångar är designade för att ha något på andra sidan som antingen håller dem stabilt hög eller låg. I det här fallet så hänger dom fritt och kortsluts vid varje puls.

Med prescaler eller mitt \"öga\" blir detta inget problem då dessa innehåller aktiv elektronik.

/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby polacoloco » Wed Dec 13, 2006 11:06

Det finns mätare med upp till 100.000 pulser/kWh
Mätarna med högst pulstal som jag testar här på mitt jobb har en frekvens på 40.000 pulser och med ett bra optoöga är det inga problem för våra vanliga datorer att läsa av en så hög frekvens.

Frekvensen på dioden eller pulsutgången har inget med mätarens noggranhet att göra utan man får en bättre upplösning på felet i mätaren när man testar den mot en normal.

och en S0-pulsutgång måste ha en spänning på 24V för att fungera bra...om strömmen genom s0-snittet är <2mA är den oaktiverad. Om strömmen är >10mA är den aktiverad. Den har ingen pulslängdsbegränsning och ingen pulsdelning. Pulslängden (perioden) är beroende av lasten. En frekvens på max 17Hz max spänning 27V och max ström 27mA.

Givarledningen till dessa S0-snitt får enligt normen för just detta inte överstiga 0,5 m.
polacoloco
Nykomling
 
Posts: 4
Joined: Wed Dec 13, 2006 11:02

Postby cul8 » Tue Jan 02, 2007 21:06

Elmätare för hela huset:
Enermet TK420 NNs
SO 600 imp./kWh
LED 600 imp./kWh

Elmätare för VP:
Enermet K420 iNNs
SO 500 imp./kWh
LED1 10 000 imp./kWh
LED2 1 000 imp./kWh

/C
cul8
Junior
 
Posts: 45
Joined: Tue Nov 28, 2006 21:22

Ny el mätare

Postby Mikael » Tue Jan 23, 2007 18:56

I dag fick jag en Enermet modell E120Lt
10 000 imp/kwh S0-ingångarna är ploberade.

http://www.enermet.com/sv/metering/fact ... eet_SE.pdf
Mikael
Junior
 
Posts: 14
Joined: Tue Oct 03, 2006 08:10
Location: Skara

Postby Alex » Thu Mar 01, 2007 10:51

polacoloco
Varför måste man dra >2mA genom S0, är det inte bara en optokopplare?
User avatar
Alex
Nykomling
 
Posts: 8
Joined: Sun Mar 19, 2006 21:23
Location: Göteborg


Return to Elmätarfunktioner

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron