Page 1 of 3

Elmätare i StatLink

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 14:54
by Peter
Jag håller nu på att implementera elmätarfunktion i StatLink och Husdata.

Har stöd för dubbla elmätare och inkoppling till dess S0 uttag (VP och Total). Senare är tanken att ta fram utrustning för att räkna pulser från blinkande lysdiod eller snurrande skiva om efterfrågan finns.

Funktioner.

Dashboard
-Dagens kWh
-Watt realtid
-Ampere realtid

Loggning
-Watt timmar till Lämpömittari logg. per tidsperiod.
-Watt timmar till Husdata


Några synpunkter eller önskemål...?

/Peter

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 15:08
by Björn
Toppen Peter.

Inställning av antalet pulser per kWh är önskvärt - men det har du säkert tänkt på.

/BS

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 15:36
by Peter
Hej

Ja det har jag tänkt på.
Här är inställningarna som det ser ut hittils.

M1-Label=Värmepump
M1-Fuse=16
M1-Volt=230
M1-LpFilter=0,2
M1-PulsesPerkWh=1000

LpFilter är en inställning som betyder lågpass filter.
Detta används för att undvika att start/stopp av vb/el skapar extra pulser. Denna inställning kommer nog tas bort då jag nu framgångsrikt har en rutin som automatiskt rälknar ut det optimala värdet.

Fuse är säkrinsstorleken som sitter på den grupp som mätaren är ansluten till.

/Peter

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 16:20
by Björn
Tittar lite på data på min elmätare (Odin OD4165). Ser att pulsutgången SO följer IEC standard IEC 62053-1. Men det betyder väl inte att alla SO utgångar är lika. Det vore ju att hoppas på för mycket.
Annars är min pulslängd 100 ms - kanske något att utnyttja som alternativ till LP-filter? Det blir lång tid mellan pulserna 3 kWh = 12 s.

Min mätare kräver extern spänning 5-40 Vdc max 100 mA. (Transistor)

Varför inställning M1-volt? Är alternativet 400V Dvs en-fas/tre-fas inställning.

Ytterligare lite nyfiken. Blir det separat kabel till datorn?

/BS

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 16:47
by Peter
Är det där Elbolagets mätare eller något du installerat själv?

Nej det är säkert olika karaktäristik på S0 utgångar på olika mätare.
S0 utgången är sannolikt en Optokopplare (transistor) på de flesta mätare.

Min Kamstrup har en pulslängd på 20ms och 1000 pulser per kWh.
Jag förstod inte riktigt hur många pulser du hade per kWh?

Voltinställningen behövs för att jag ska kunna visa en amperemätare.
Jag tycker Ampermätning med Peak värden är intressant så man ser hur nära man är att säkringen ska gå.

230v är per fas. Har inte tänkt så långt att någon har en 1-fas mätare och tror jag bara implementerar stöd för 3-fas då det är det vanligaste.

Ja signalen måste till datorn så det blir en kabel. Har du något bättre förslag?

Tack för synpunkterna.
/P

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 17:43
by Björn
Mätaren är \"egen\" sitter i anslutning till VP.

100 pulser per kWh.

Nej inget förslag på lösning utan kabel.

/BS

PostPosted: Mon Mar 20, 2006 23:59
by Göran
Låter utmärkt med elmätarspecen Peter. Kan inte komma på nåt mer att önska. Hur vet man pulser per KWH. Till min nya elmätare (värmepumpsforum) hittade jag ingen spec på det
Den har en lysdiod som blinkar till då och då. Det är alltså samma som S0 pulsfrekvensen ?

/ Göran

PostPosted: Tue Mar 21, 2006 06:29
by CC
Jag skulle vilja ha en räknare man kan ställa till samma värde som elmätaren i källaren så att man kan följa eventuella avikelser. Skickar över ett exempel via mail.

PostPosted: Tue Mar 21, 2006 06:43
by CC
Göran
Om det är en Enermet så står det på framsidan S0 = xxxx imp/kWh.
Det är pulserna per kWh på S nollan. jag har 500 på min.

PostPosted: Tue Mar 21, 2006 09:17
by Peter
Hej CC

Jag hade den funktionen förrut att man kunde knappa in aktuell mätarställning så att det \"synkar\" med den riktiga elmätaren.

Dock blev det ganska störande att detta ständigt kom ur synk då man startade om loggningsprogrammet. Så nu loggar StatLink dagens kWh som nollställs vid midnatt.

Detta logga även till Excel .CSV som alla andra Sensors. Där kan man då sedan summera den totala kWh och om man vill kan man då plussa på den med mätarställningen.

/P

PostPosted: Tue Mar 21, 2006 23:19
by Göran
Tack CC, Ja det är en Enermet, fast det fanns ju olika varianter. På min hittade jag nu 1 Imp = 1/480, dvs 480 pulser / Kwh. Lite konstigt att det skiljer så. En inställning för pulser / KWH är uppenbarligen helt vitalt att ha.

Och för en gångs skull har man tur: kabeln jag med mycket möda drog (utan att då tänka elmätare) mellan pannrum och 'datacentral' för Statlink råkar ha 8 ledare. 4 kvar således, för tex pulsräkning utan ny kabel :-) Återstår fixa comport enligt Carstens tidigare förslag, eller ska jag avvakta till du specat hur Statlink fångar pulser, Peter ....

/ Göran

PostPosted: Wed Mar 22, 2006 00:34
by Alex
Det här blir spännande! Jag är också nyfiken. Elmätaren är redan på plats och kablarna hänger ut från S0 utgången.
Kommer detta att uppta en COMport till Peter?

Jag skulle vilja logga den momentana effektförbrukningen också. Då slipper man räkna ut den i excel efteråt.

PostPosted: Wed Mar 22, 2006 07:19
by Peter
Det krävs två ledare per Elmätare.
Kan du löda så kan du koppla in själv.
I princip fungerar det som Carstens fast då stöd för två samtidiga elmätare (VP och Total).

Jag ska försöka få in det på samma comport som Interfacet men just nu under utvecklingen kör jag på separat.

Senare kommer ett \"riktigt\" interface med möjlighet för att läsa av blinkande lysdiod och snurrande skiva.

/Peter

PostPosted: Wed Mar 22, 2006 11:24
by Alex
OK, antar att du använder de andra handskakningssignalerna.

Kan löda :)

Avvaktar beskrivning.

Förtydligar mitt önskemål:
Vore bra att ha Watt och Watt timmar som var sitt sysID. Då kan man lägga båda i samma logg och slipper en massa räknande.

PostPosted: Wed Mar 22, 2006 12:01
by CC
Peter
Du vill ju införa stöd för både vpn's & husets elmätare.
Det tycker jag låter strålande, men på min elmätare för huset sitter S0 utgången under en plomerad kåpa...
Vet du hur elbolagen ställer sig till att öppna den för att köra in en givarkabel?