Elmätare i StatLink

Support och diskussion kring elmätarfunktionen i StatLink

Moderator: Peter

Elmätare i StatLink

Postby Peter » Mon Mar 20, 2006 14:54

Jag håller nu på att implementera elmätarfunktion i StatLink och Husdata.

Har stöd för dubbla elmätare och inkoppling till dess S0 uttag (VP och Total). Senare är tanken att ta fram utrustning för att räkna pulser från blinkande lysdiod eller snurrande skiva om efterfrågan finns.

Funktioner.

Dashboard
-Dagens kWh
-Watt realtid
-Ampere realtid

Loggning
-Watt timmar till Lämpömittari logg. per tidsperiod.
-Watt timmar till Husdata


Några synpunkter eller önskemål...?

/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Björn » Mon Mar 20, 2006 15:08

Toppen Peter.

Inställning av antalet pulser per kWh är önskvärt - men det har du säkert tänkt på.

/BS
IVT Greenline HT+ C11 driftsatt 2005-09-01.
Villa 290 kvm Ekerö, Sthlms län.
Min logg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=64&H=&View=Rapport
User avatar
Björn
Junior
 
Posts: 22
Joined: Wed Mar 15, 2006 18:55
Location: Ekerö

Postby Peter » Mon Mar 20, 2006 15:36

Hej

Ja det har jag tänkt på.
Här är inställningarna som det ser ut hittils.

M1-Label=Värmepump
M1-Fuse=16
M1-Volt=230
M1-LpFilter=0,2
M1-PulsesPerkWh=1000

LpFilter är en inställning som betyder lågpass filter.
Detta används för att undvika att start/stopp av vb/el skapar extra pulser. Denna inställning kommer nog tas bort då jag nu framgångsrikt har en rutin som automatiskt rälknar ut det optimala värdet.

Fuse är säkrinsstorleken som sitter på den grupp som mätaren är ansluten till.

/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Björn » Mon Mar 20, 2006 16:20

Tittar lite på data på min elmätare (Odin OD4165). Ser att pulsutgången SO följer IEC standard IEC 62053-1. Men det betyder väl inte att alla SO utgångar är lika. Det vore ju att hoppas på för mycket.
Annars är min pulslängd 100 ms - kanske något att utnyttja som alternativ till LP-filter? Det blir lång tid mellan pulserna 3 kWh = 12 s.

Min mätare kräver extern spänning 5-40 Vdc max 100 mA. (Transistor)

Varför inställning M1-volt? Är alternativet 400V Dvs en-fas/tre-fas inställning.

Ytterligare lite nyfiken. Blir det separat kabel till datorn?

/BS
IVT Greenline HT+ C11 driftsatt 2005-09-01.
Villa 290 kvm Ekerö, Sthlms län.
Min logg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=64&H=&View=Rapport
User avatar
Björn
Junior
 
Posts: 22
Joined: Wed Mar 15, 2006 18:55
Location: Ekerö

Postby Peter » Mon Mar 20, 2006 16:47

Är det där Elbolagets mätare eller något du installerat själv?

Nej det är säkert olika karaktäristik på S0 utgångar på olika mätare.
S0 utgången är sannolikt en Optokopplare (transistor) på de flesta mätare.

Min Kamstrup har en pulslängd på 20ms och 1000 pulser per kWh.
Jag förstod inte riktigt hur många pulser du hade per kWh?

Voltinställningen behövs för att jag ska kunna visa en amperemätare.
Jag tycker Ampermätning med Peak värden är intressant så man ser hur nära man är att säkringen ska gå.

230v är per fas. Har inte tänkt så långt att någon har en 1-fas mätare och tror jag bara implementerar stöd för 3-fas då det är det vanligaste.

Ja signalen måste till datorn så det blir en kabel. Har du något bättre förslag?

Tack för synpunkterna.
/P
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Björn » Mon Mar 20, 2006 17:43

Mätaren är \"egen\" sitter i anslutning till VP.

100 pulser per kWh.

Nej inget förslag på lösning utan kabel.

/BS
IVT Greenline HT+ C11 driftsatt 2005-09-01.
Villa 290 kvm Ekerö, Sthlms län.
Min logg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_User=64&H=&View=Rapport
User avatar
Björn
Junior
 
Posts: 22
Joined: Wed Mar 15, 2006 18:55
Location: Ekerö

Postby Göran » Mon Mar 20, 2006 23:59

Låter utmärkt med elmätarspecen Peter. Kan inte komma på nåt mer att önska. Hur vet man pulser per KWH. Till min nya elmätare (värmepumpsforum) hittade jag ingen spec på det
Den har en lysdiod som blinkar till då och då. Det är alltså samma som S0 pulsfrekvensen ?

/ Göran
Göran
Junior
 
Posts: 17
Joined: Wed Mar 15, 2006 22:47
Location: Täby, Stockholm

Postby CC » Tue Mar 21, 2006 06:29

Jag skulle vilja ha en räknare man kan ställa till samma värde som elmätaren i källaren så att man kan följa eventuella avikelser. Skickar över ett exempel via mail.
/CC
User avatar
CC
Junior
 
Posts: 16
Joined: Tue Mar 21, 2006 06:23
Location: Stockholm

Postby CC » Tue Mar 21, 2006 06:43

Göran
Om det är en Enermet så står det på framsidan S0 = xxxx imp/kWh.
Det är pulserna per kWh på S nollan. jag har 500 på min.
/CC
User avatar
CC
Junior
 
Posts: 16
Joined: Tue Mar 21, 2006 06:23
Location: Stockholm

Postby Peter » Tue Mar 21, 2006 09:17

Hej CC

Jag hade den funktionen förrut att man kunde knappa in aktuell mätarställning så att det \"synkar\" med den riktiga elmätaren.

Dock blev det ganska störande att detta ständigt kom ur synk då man startade om loggningsprogrammet. Så nu loggar StatLink dagens kWh som nollställs vid midnatt.

Detta logga även till Excel .CSV som alla andra Sensors. Där kan man då sedan summera den totala kWh och om man vill kan man då plussa på den med mätarställningen.

/P
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Göran » Tue Mar 21, 2006 23:19

Tack CC, Ja det är en Enermet, fast det fanns ju olika varianter. På min hittade jag nu 1 Imp = 1/480, dvs 480 pulser / Kwh. Lite konstigt att det skiljer så. En inställning för pulser / KWH är uppenbarligen helt vitalt att ha.

Och för en gångs skull har man tur: kabeln jag med mycket möda drog (utan att då tänka elmätare) mellan pannrum och 'datacentral' för Statlink råkar ha 8 ledare. 4 kvar således, för tex pulsräkning utan ny kabel :-) Återstår fixa comport enligt Carstens tidigare förslag, eller ska jag avvakta till du specat hur Statlink fångar pulser, Peter ....

/ Göran
Göran
Junior
 
Posts: 17
Joined: Wed Mar 15, 2006 22:47
Location: Täby, Stockholm

Postby Alex » Wed Mar 22, 2006 00:34

Det här blir spännande! Jag är också nyfiken. Elmätaren är redan på plats och kablarna hänger ut från S0 utgången.
Kommer detta att uppta en COMport till Peter?

Jag skulle vilja logga den momentana effektförbrukningen också. Då slipper man räkna ut den i excel efteråt.
User avatar
Alex
Nykomling
 
Posts: 8
Joined: Sun Mar 19, 2006 21:23
Location: Göteborg

Postby Peter » Wed Mar 22, 2006 07:19

Det krävs två ledare per Elmätare.
Kan du löda så kan du koppla in själv.
I princip fungerar det som Carstens fast då stöd för två samtidiga elmätare (VP och Total).

Jag ska försöka få in det på samma comport som Interfacet men just nu under utvecklingen kör jag på separat.

Senare kommer ett \"riktigt\" interface med möjlighet för att läsa av blinkande lysdiod och snurrande skiva.

/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby Alex » Wed Mar 22, 2006 11:24

OK, antar att du använder de andra handskakningssignalerna.

Kan löda :)

Avvaktar beskrivning.

Förtydligar mitt önskemål:
Vore bra att ha Watt och Watt timmar som var sitt sysID. Då kan man lägga båda i samma logg och slipper en massa räknande.
User avatar
Alex
Nykomling
 
Posts: 8
Joined: Sun Mar 19, 2006 21:23
Location: Göteborg

Postby CC » Wed Mar 22, 2006 12:01

Peter
Du vill ju införa stöd för både vpn's & husets elmätare.
Det tycker jag låter strålande, men på min elmätare för huset sitter S0 utgången under en plomerad kåpa...
Vet du hur elbolagen ställer sig till att öppna den för att köra in en givarkabel?
/CC
User avatar
CC
Junior
 
Posts: 16
Joined: Tue Mar 21, 2006 06:23
Location: Stockholm

Next

Return to Elmätarfunktioner

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron