Inkoppling av elmätare till PC

Instruktioner som visar hur du hanterar olika interface samt tips kring hårdvara

Moderator: Peter

Inkoppling av elmätare till PC

Postby Peter » Mon Sep 03, 2007 21:09

Viktigt!
Husdata kan inte garantera att detta fungerar för alla typer av elmätare.
Observera även att förbindelsen mellan elmätare och PC inte är isolerad och att Husdata inte tar ansvar för i fall skador sker vid inkoppling.

Inledning
Om du har en elmätare med S0-puls utgång kan du ansluta denna till din PC och därigenom kan du få ut följande information.

- Realtidsinformation som visas i EL-Mätare display och Sensor table. (Dagens kWh och momentan effekt i Watt)
- Loggning till fil i valbara intervaller och format.
- Loggning till Flatfile databas för grafisk presentation.

För inkoppling behövs inget interface. Du löder själv in kablarna till D-Sub kontakten som ansluts til PC:ns comport.
Upp till 2st elmätare kan avläsas samtidigt.
Om du känner dig osäker på inlödningen, kontakta Husata för hjälp.

Inkopplingsanvisning
Nedan en beskrivning om hur du kopplar in elmätare till PC:n

Image

Pinnar på 9-poliga D-sub kontakten.
8 S0 – Mätare för Värmepump
4 S0 + Mätare för Värmepump
4 S0 + Mätare för total förbrukning hus
6 S0 – Mätare för total förbrukning hus

Inställningar
Inställningar som måste göras för att aktivera elmätare.
1. Aktivera S0 funktion genom att gå till Inställningar i Arkiv menyn och välja fliken Interface. Välj Interface typ S0. Du kan ansluta Elmätarna till samma com-port som du har ett IVT eller Thermia interface anslutet

2. Go vidare till M Objects fliken och klicka på en av raderana för elmätare. Välj att aktiverar och ställ in det antal pulser per kWh som din mätare avger. (Detta står normalt på elmätaren)


/Peter
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby pirelli » Thu Dec 20, 2007 22:38

Gælder indkoplingen også premiumline?
x15
pirelli
Junior
 
Posts: 14
Joined: Sun Dec 16, 2007 16:40

Postby Peter » Thu Dec 20, 2007 22:54

Ja du kan koppla in elmätare samtidigt som interfacet även om du har en Premiumline, Optima eller Thermia.
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå

Postby pirelli » Sat Dec 22, 2007 22:07

Forstår jeg det ret, at ledningerne fra el-mätaren kan sættes direkte på det samme serielle stik, som access paketen sidder på?

Vil man kunne aflæse den totale sum, som står på el-mätaren eller kun forbruget siden man loggede på?

Bruger man almindelig telefonledning til pulsudgangen?
x15
pirelli
Junior
 
Posts: 14
Joined: Sun Dec 16, 2007 16:40

Postby Peter » Sat Dec 22, 2007 22:33

Hej.

Ja du kan koppla in elmätaren på samma seriella kontakt.
Du kommer se Dagens totala förbrukning eller sedan StatLink startade.

Loggad kWh i StatLink nollställs varje midnatt.

Telefonledning går bra att använda.

/P
Driver detta forum samt www.husdata.se med produkter.
Husdata onlinelogg: http://www2.husdata.se/UserInfo.asp?ID_ ... View=Pulse
Stalink logg: http://www2.husdata.se/demo
User avatar
Peter
Site Admin
 
Posts: 364
Joined: Tue Mar 14, 2006 15:30
Location: Piteå


Return to Guider - Inkoppling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron